Christmas cake
Christmas cake
Hozzávalók:
10 tojás
3 vizespohárnyi különböző színű cukrozott gyümölcs
1 vizespohár apróra vágott datolya
3 evőkanál sütőpor (3 x 15 gr)
3 evőkanál vanílias cukor
1 kávéspohár rum
1 kávéspohár kávélikőr
1 vizespohár mazsola
1 vizespohár mandula apróra vágva
1 vizespohár dió apróra vágva
350 gr vaj
500 gr barna cukor
2 kávéskanal őrölt fahéj
2 vizespohár friss langyos tej
4 vizespohár liszt és még egy kicsi, amennyit felvesz
kb. 250 gr marcipán (ízles szerint néhany csepp keserűmandula aroma)
a cukormázhoz: 500 gr porcukor
6 evőkanál forró víz
1 kiskanál citromlé
|
Elkészítése: Felverjük a barna cukrot a vajjal, tovább verve egyenként hozzáadjuk a tojassárgákat, majd a rumot, a kávélikőrt, a fahéjat, vaníliáscukrot, sütőport, utana egy kicsi lisztet, hozzáöntjük a tejet, majd a mazsolát, mandulát, diót, datolyát, végül belekeverjük a lisztet. A cukrozott gyümölcsöket egy kis liszttel összekeverjük, hogy ne üljenek le a sütemény aljára, ezt utoljára tesszük bele. A végén a 10 tojás fehérjét habbá verjük és nagyon lazán a masszához keverjük. A tepsit zsírpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben kb. 175 fokon egy órát sütjük, majd kissebb hőfokon - kb. 160 fokon - sütőpróbáig sütjük. Ha kész a sütemény, a marcipánt egy kis vízzel felmelegítjük, hogy rákenhessük a kész sütemény tetejére (gyorsan kell dolgozni vele). Ha a marcipán megdermedt, elkészítjük a cukorfondant. Egy kis serpenyőben hat kanál forrásban lévő vízzel és a kiskanál citromlével összekeverjük a fél kiló porcukrot és
azon forrón a sütemény tetejére öntjük. Ha a cukormáz is megdermedt, különböző kis karacsonyi figurákkal, karácsonyi jókívánság ráírásával díszíthetjük a tetejét, az oldalát pedig karácsonyi mintájú papírszalaggal.
Megjegyzés:
Ebből az adagból egy hatalmas vagy két normális méretű tortát süthetünk. Az egyiket akár ajándékba is adhatjuk. Nagyon kiadós, sokáig eláll. Akár egy héttel Karácsony előtt is elkészíthetjük. |
|