Karácsonyi kacsasült
Karácsonyi kacsasült
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa
50 g margarin
200 g sárgarépa
1 nagy fej hagyma
100 g zeller
1 gerezd fokhagyma
8 ananászkarika
1/2 dl konyak
2 dl száraz fehérbor
30 g kristálycukor
1 evőkanál borecet
só, bors
rozmaring
kakukkfű
|
Elkészítése: A kacsát kívül-belül besózzuk, belsejét bedörzsöljük borssal és a szárított füvekkel, beletesszük a rozmaringot. Tűzálló tálba fektetjük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, mellé tesszük az apróra vágott sárgarépát, hagymát, zellert, a fokhagymát, aláöntjük a bort, lefedjük, és előmelegített sütőben, közepes tűznél(180 C) puhára pároljuk, majd fedő nélkül, erős tűzön pirosra sütjük - sütés közben saját levével locsolgatjuk.
Az ananászt meglocsoljuk konyakkal és lefedjük.
Egy kisebb lábaskában a cukrot aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk az ecetet, 1 dl ananászlét, a pecsenyelét, és erős tűzön mézsűrűre - felére - forraljuk.
A kacsát körberakjuk a megrészegített ananászkarikákkal, megkenjük egy kevés mártással. A többit kis csészékben forrón kínáljuk. Tejszínes burgonyapüré javasolt mellé.
|
|